fredag 31 maj 2013

24 maj 2013: Välfärdens grund i riksdagen

Denna fredag är det flera interpelaltionsdebatter, först denna 2012/13:379 om den nationella innovationsstrategin.
  Det blir bra meningsutbyte - även om interpellanten Ingela Nylund Watz (s) verkligen får anstränga sig för att hitta anfall mot regeringen företrädd av Annie Lööf (c).
  Jag deltar själv med detta anförande:
"Herr talman!
Sverige är ett litet land men med ett stort välstånd. Hur klarar vi välfärden i framtiden?
  Det är den övergripande frågan.
  Jag tycker att den fråga Ingela Nylund Watz (s) väcker är väldigt intressant just ur välfärdsperspektivet. Vi skall veta det, att om det är någonting som har gjort att vi har kunnat klara välfärden och bygga upp den under så väldigt många år är det en framgångsrik innovationspolitik.
  Vi kan se det framför allt i de företag som fortfarande finns, om man nu bortser från handelsföretagen Ikea och Hennes & Mauritz som är lite speciella, handelsföretag.
  Vårt välstånd bygger ju oerhört mycket på tidigare stora teknikframgångar. Vi kan se det också i form av de satsningar som görs på medicin och läkemedel eller annan teknik. Vi har Ericsson. Vi har blivit ett framgångsrikt it-land. Vi har motorfordon, transporter och inte minst logistik.
  Det här är någonting som vi måste fortsätta med.
    
Jag tycker att det ambitiösa arbete som ligger bakom den nationella innovationsstrategin är bra.
  Det är partiöverskridande och det är också blocköverskridande.
  Det finns ingen oenighet om detta.
  Jag skulle till Ingela Nylund Watz´interpellation vilja tillföra en fråga.
  Det finns ett område som inte egentligen tillhör det här men som jag tycker att vi möjligen borde bli ännu bättre på och uppmärksamma. För även om vi gör väldigt många framgångsrika innovationer är det så att om vi inte kan sälja dem bra ute i världen – Sverige är ett litet land, och svenskan är ett litet språkområde – kommer vi att få stora problem att upprätthålla denna välfärd som är så beroende av exporten.     
  När man tittar på de företag som har varit väldigt framgångsrika och hjälpt till att lyfta Sverige – vi får kanske bortse från LKAB och några andra som har speciella förutsättningar – kan man se att det är sådana som Wallenbergföretagen, Atlas Copco, Astra och fler till, och att vi hade en framgångsrik försäljare i en sådan person som Marcus Wallenberg, som man kan ha olika åsikter om i och för sig.
  Vi har också ett sådant företag som Volvo, som hade en liten marknad från början men som genom Gunnar Engellau och Pehr G Gyllenhammar skaffade en oerhörd internationell marknad.
  Vi har också Scania som är ett väldigt stort företag i många länder.
  Alla de här sakerna beror ju på att vi har haft framgångsrika innovationer å ena sidan, men å andra sidan har olika människor varit väldigt framgångsrika exportsäljare.        
  Jag skulle vilja fråga statsrådet om man kanske kan komplettera den nationella innovationsstrategin med en satsning på att vi också ska bli ännu bättre på att sälja de saker som vi är duktiga på.
  Jag tror att det är en av nycklarna till att vi ska kunna bevara vår välfärd i framtiden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar