onsdag 8 maj 2013

7 maj 2013: EU som behövs


Europaminister Birgitta Ohlsson och mångårige Bryssel-
medarbetaren på olika poster Staffan Jerneck, nyss åter-
kommen till Sverige och ön Lidingögon, på EU-konferensen
I går (6 maj) var det stor EU-konferens i Europahuset i centrala Stockholm, i grunden tre dagar före den 9 maj som är Europadagen.
  Professor Sören Holmberg redovisade negativa siffror om svenska folkets förtroende för EU eller om man så vill om vi skall vara med. Bara 42 procent anser att Sverige bör vara med i EU, nio (9) procent anser att vi skall införas euron (alltså den valuta som finns i 17 av EU:s 27 länder, bland annat Finland som ju fortfarande lever).
  EU-ministern Birgitta Ohlsson medverkade med sansade kommentarer.
  Själv tänker jag på en fråga som jag nyligen fick av några parlamentariker från Moldavien, ett land som desperat söker medlemskap i EU, alla partier - men troligen inte en majoritet av medborgarna - vill gå med för de ser sådana fördelar.
  Vad fällde avgörandet för Sveriges del 1994? löd frågan.
   - Jag tror två saker, svarade jag.
   - Dels att Sverige är och vill vara en del, en viktig del, av Europa.
   - Dels att vi förstår att om vi skall ha något inflytande måste Sverige vara med i Bryssel, vid förhandlingsborden.
  Följdfråga: Men är det inte för dyrt att vara med?
  Svar: Det är för Sverige som för Moldavien och alla andra länder som vill in: Det är mycket dyrare att stå utanför. Därför vill Island, Kroatien (som blir 28:e medlemsland 1 juli 2013), Ukraina, Georgien, Turkiet, Kosovo, Albanien och Serbien vara med.
  Se också på den ekonomiska förhandlingsorganisationen G20, världens 20 mest inflytelserika länder, USA, Japan, Kina, Ryssland, Tyskland, Brasilien, Argentinga, Sydafria och så vidare. Bland de 20 ingår inte oväntat Europeiska Unionen.
  Att står utanför är kostsamt.
  Man blir utan insyn och utan inflytande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar