söndag 12 maj 2013

11 maj 2013: Skolkommission - om vad?

Socialdemokraternas förslag i går - i den utmärkta tidningen Dagens Nyheter - om tillsättandet av en skolkommission får ett poositivt bemötande.
  Det är inte märkligt: Här finns ett problem som man vill lösa och det är bättre att det sker i enighet och överläggningar än fortsatt bråk.
  Tänk om lilla folkpartiet 1997 när landsmötet i Göteborg var över och man funderade på vad som var Sveriges svagaste punkt och kom fram till att det var utvecklingen på kunskapsområdet, tänk om folkpartiets ledning då sagt: Det är bättre med enighet, låt oss inte bråka.
  Uppriktigt sagt:
  Det är bra med enighet men det finns inget som är så farligt som enighet om fel politik.
  Och det är därför folkpartiets bildningspolitik blivit en nagel i ögat på alla andra partier: Det har behövts en omläggning på en massa plan. Tack för att moderaterna, inte först men inte heller sist, insett att utvecklingen på skolområdet är Sveriges största enskilda problem.
  Folkpartiet röstade emot kommunaliseringen av skolan när det föreslogs och genomfördes 1989 av socialdemokraterna, då hette skolminister Göran Persson (s), nyligen kommunalråd i Katrineholm då (även om jag vet att den drivande kraften bakom kommunaliseringen var finansminister Kjell-Olof Feldt som behövde bli av med lärarlönerna från statsbudgetetn).
  Folkpartiet har inte ändrat åsikt: det var en katastrofalt kunskapssänkande reform - och dessutom grunden för ojämlikheten mellan olika skolor som sedan dess fått vitt skilda resurser beroende på vad lokala politiker - och jag var en sedan 1991-2006 - hade för utrymme i sin budget.
  Skall det nu bli enighet om detta också, att inte återförstatliga skolan?
  Att ta bort betyg?
  Ta bort det fria skolvalet?
  Nej, alla de som nu ropar ja till socialdemokraternas skolkommissionen - och det är naturligt att lärarfacken gör det för de vill förstås höja lärarlöner och lärarnas inflytande, inget fel i det! - bör fundera över vad det är man skall vara överens om.
  Om det är en återgång till det som var före 2006 säger jag och många liberaler tvärt nje.
  För det vore att svika framtidens elever, framtidens lärare och framtidens föräldrar.

1 kommentar:

  1. En ny skolkommission kan visa sig vara högst problematisk när skolpolitik ställs mot vetenskapliga data! Se min hemsida "Sture Erikssons hemsida".

    SvaraRadera