söndag 24 mars 2013

22 mars 2013: Miljömöte med Lars Wedén

Förre riksdagsmannen Hans Lindblad i Gävle - ni vet han som skrev självbiografin Jag var för snäll ... om sin tid i riksdagen - arbetar just nu med en bok om framliden fp-ledaren Sven Wedén (1913-1976) i Eskilstuna. Förhoppningsvis kan den komma ut inom kort, manuskripet är färdigt.
  Sonen Lars Wedén, bosatt sedan många år i Eskilstuna, kommer till riksdagen och jag får en inblick utöver vad Hans försett mig med av innehållet. Deet är förstås ingen storsäljare men en viktig del av svensk politik, särskilt förhållandet mellan Wedén och andra ledande folkpartister, företrädaren Bertil Ohlin (1899-1979) och efterträdaren Gunnar Helén (1917-2007) och den unga generationen folkpartister, anförda av Per Ahlmark (född 1937) som Wedén ställde så stort hopp till frpn 1960 och framåt.
  Vad som hände i samband med Sovjets invasion den 22 augusti 1968 i Tjeckoslovakien är ju också mycket intressant eftersom det påverkade hela den dramatiska valrörelsen 1968 med det hemligstämplade varningsbrevet till Sveriges regering från Sveriges ambassadör Agda Rössel (i Belgrad) som hade förutsagt de sovjetiska avsikterna men som inte togs på allvar av den svenska regeringens statsminister Tage Erlander och utrikesminister Torsten Nilsson utan vändes mot fp-ledaren som i förtroende fått reda på innehållet.
  Nu diskuterar vi - Lars och jag - också andra saker, främst dragen i den framtida skattepolitiken. Lars Wedén har ett långt förflutet inom svenskt näringsliv - på matsidan - och är starkt engagerad för en omläggning i grön riktning, en riktig skatteväxling från arbete till konsumtion av jordens resurser, jag delar synsättet men ser andra svårigheter än Lars, inte minst politiska.
  Det behövs ett starkare folkparti - med visioner om en skattepolitik där arbete beskattas mindre och nyttjandet av jordens tillgångar hårdare.
  På söndag är det möte på Arlanda kl. 13 - Gröna liberaler. Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar