onsdag 31 juli 2013

31 juli 2013: Krav på arbetslösa att söka jobb

Från den 1 september 2013 skall den som är arbetslös skicka in en rapport varje månad till Arbetsförmedlingen och redogöra för sina jobbaktiviteter, annars är det risk att ersättningen inte utgår framöver.
  Jag tycker det är rimligt.
  Varför? Jo, arbetslöshetsunderstödet är en försäkring, inte ett bidrag. Det är visserligen frivilligt att arbeta men man kan inte kräva, om man inte vill försörja sig själv, att andra skall göra detta.
  Nu ser jag att 109.999 fick arbetslöshetsersättning i juni 2013, 5.000 fler än för ett år sedan, 57.000 män, 52.00 kvinnor. Totalt betalades det ut 1.044 miljoner kr, huvuddelen är skattefinansierat (85-90 procent).
  Socialdemokraterna, vänsterpartiet och ibland miljöpartiet, har ju länge hävdat att ministären Reinfeldt förstört den tidigare arbetslöshetsförsäkringen. Allt har inte blivit bra, det medger jag - men i huvuddragen är många av de åtgärder som vidtagits, framför allt att man verkligen skall se ersättningen vid arbetslöshet som en försäkring, inte ett allmänt bidrag.
  Om socialdemokraterna skulle återkomma i regeringsställning kommer de inte att ändra på nästan något i den nuvarande utformningen - kanske dock att gränser ändras, även jag tycker att 70 procent av en inkomst vid en försäkring är för låg nivå,vi borde återgå till 80 procent, låt vara att många har tilläggsförsäkringar.
  Men det viktiga är att se arbetslöshetsförsäkringen som en försäkring, inte bidrag.
  Därför bör vi - och det vill ju inte socialdemokraterna för liv och pina - ändra den i riktning mot sjukförsäkringen eller pensionsförsäkringen (jo, pensionen är också en försäkring!) så att alla omfattas av den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar