måndag 22 juli 2013

19 juli 2013: Snowden, USA och Ryssland

Att den av USA efterlyste - varför? - Edward Snowden är ett problem för Ryssland är uppenbart. Det är ett samarbetsproblem för Ryssland att Snowden befinner sig på en flygplats - Sherementevo  - sedan den 23 juni.
  Om han skall få tillfällig asyl eller något annat skall hända, är en sak som inte avgörs på vanliga grunder utan vilka överväganden som president Vladimir Putin gör.
  Men det bisarraste i hela detta allvarliga spektakel - för dataövervakning från stater oavsett hur det går till om inte medborgarna känner till det och vet att det sker med lagars tillämpning och domstolars beslut, är något mycket allvarligt, ständiga integritetskränkningar - är förstås att Ryssland, utan att man känner till det ens i Ryssland, övervakar sina egna medborgare långt mer än i USA - eller för den delen Sverige.
  Men det förekommer ingen offentlig debatt om detta i Ryssland, eller Kina eller andra diktaturer.
  Den svenska lagstiftningen om FRA framstår i detta perspektiv som mycket rättssäker. Ingen får utsättas för dataövervakning med mindre att domstol enligt lag ger sitt tillstånd - och det skall vara tidsbegränsat.
  Så till slut: Även detta meddelande, som går via .gmail, når NSA, National Security Agency.
  Jag varnade redan 2007 för att detta är den största integritetskränkningen, att andra länders dataövervakare också övervakar andra länders datakommunikationer.
  Men då lyssnade få, alltför få.
  Snowden är enligt mitt sätt att se ingen brottsling, han är en whistle-blower. Och sådana behövs alltid för att vi skall få veta vad vissa andra vill hålla hemligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar