torsdag 11 juli 2013

11 juli 2013: Allvetare 3 (Wiehe)

Så har vi (DN Kultur 11 juli) fler allvetare: Mikael Wiehe, vänstermusikernas överkucku.
  Han dömer ut Abba från ideologiska utgångspunkter - och, fast han inte säger det eller förstår det - hela den publik som tyckte och tycker att Abba var god underhållning, ja, alla dansband och 70- och 80-talens underhållare åker säkert med.
  Glöm Ted Gärdestad! Glöm Povel Ramel! Glöm Lill-Babs, Jan Johansson eller vem ni vill som underhöll? Vem minns Thore Skogman, Snoddas eller Alice Babs?
  Nej, Wiehe vet inte bara vad som är vänster utan också vad som är god smak.
  Men vi som var emot apartheid och Vietnamkriget men ändå tyckte att demokrati var det minst dåliga styrelsesättet, vi döms ut.
  Men för att vara vänster måste man också, enligt min mening, obrottsligt stå på folkstyrets sida, också när demokratier går snett.
  Diktaturkramarna (eller åtminstone de som valda att blunda inför vänsterförtyck av mänskliga rättigheter) inom vänstern, och de var många av dem som Wiehe höjer sig skyarna, var inga demokrater. De var lydiga redskap för anti-demokratiska regimer, inte sällan - förvisso - med rätt budskap som kamp mot Vietnamkriget men med metoder och mål. som om de uppfyllts, inte skapat en värld värd att leva i.
  Det var inte vänstern som vann slaget mot USA på 1970-talet, det var den demokratiska motståndsrörelsen.
  Den hade inget stöd av Mikael Wiehe, han förhärligade dikaturernas förtryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar