lördag 10 april 2010

10 april: Veckan som var

Vad hände i veckan? Det viktigaste?
Det var nog trots allt avtalet i Prag om begränsning av de strategiska kärnvapnen mellan USA och Ryssland. Sedan har vi ju också mer konventionella kärnvapen som det är extremt viktigt att förhindra att fler länder får tillgång till.
Visserligen kan man ju säga att varje land skall ha rätt att bestämma sitt eget försvar, men frågan är om denna tes gäller när enskilda länder kan skaffa sig antingen atomstridsmedel, biologiska medel eller kemiska stridsmedel som så allvarligt hotar grannar eller befolkningen i det egna landet att inte internationella sanktioner måste vidtas för att förhindra skurkstater att skaffa sig denna makt?
Jag anser faktiskt det. Det är en smula principlöst, det medges, men att t.ex. Sverige, som har så god forskningskapacitet, skulle bygga upp vapen som på ABC-området skulle rubba säkerheten i området, det är inte acceptabelt om man också väger in civilbefolkningens berättigade krav på säkerhet.
Så det var bra att USA och Ryssland tog detta steg. Nu gäller det att ta nästa, är denna grund är lagd. Då måste antalet taktiska kärnvapen också begränsas. Och i det sammanhanget bör FN utrustas med sådan beslutskapacitet att spridning och tillverkning av kärnstridsspetsar inte ökar i världen - eller att i klarspråk Iran och andra likande skurkstater skaffar sig sådana för att hota grannar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar