söndag 11 april 2010

11 april: Polens tragedi

At presidenten, tre vice talmän och ytterligare ett dussin parlamentsledamöter, hela militärledningen, riksbankschefen och totalt dryga 90-talet personer med framstående uppdrag omkommer vore en katastrof i varje land. Det som nu hänt Polen gör att man måste känna stor medkänsla med detta prövade folk.
Det är ju nästan övertydlig ironi att tragedin inträffar just som praktiskt taget hela den polska statsledningen var på väg till Katyn i Ryssland där över 20.000 polska officerare mördades av sovjetiska soldater under andra världskrigets inledning, en massaker som först nu erkänts till sin omfattning av regimen Medevev.

Polens riksdag seymen blir inte vad den var för några dagar sedan.
Just nu när landets bästa krafter, och man får respektera om än inte gilla valet av president, behövs efter så många års ofrihet och bara några få års spirande frihet efter lång, lång kamp mot Htiler, Stalin och hela efterkrigstidens kommunistiska ok med Solidaritetsrörelsen och Lech Walesa som fantastiska föregångare i den kamp för mänsklig rättigheter, mänsklig respekt och mänsklig umgängsvanor mäniskor emellan som denna nation genomgått..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar