söndag 11 april 2010

11 april: Konsumenter med - men utan huvud

Av ett pressmeddelandde från KF Väst framgår att en majoritet av dess 425 ombud - har man lika mångakunder? - vill bojkotta varor från Israel, en politisk markering.
Om detta är att säga att dess KF-föerträdare blandat samman sin roll som vänsterpolitiker och konsumentföreträdare. Om någon vill låta bli att av någon anledning köpa en viss vara - häromåret gällde det franska viner, en bransch som synes mig har överlevt - kan man lugnt överlåta det till konsumenten.
Den sorts beslut visar något helt annan: Nämligen att det finns konsumenter med makt men utan huvud - och som man dessutom kan misstänka är en smula anti-semitiska.

Dessutom, och det begär jag inte att KF Västs distriktsstämmoombud skall ha tänkt för då måste man anstränga sig, kan en politisk bojkott lätt missbrukas i andra sammanhang, dels är det kutym att vi i Sverige bara nyttjar handelsblockader när FN:s säkerhetsråd står bakom en sådan åtgärd och slutligen skall man alltid tänka på att om det är något vårt välstånd, liksom förhoppningsvis Israels, Palestinas och andra länders invånare gynnas av så är det handel. Varje bojkortt mot palestinska varor och tjänster måste därför avvisas, det drabbar ytterst enskilda, den styrande klassen klarar sig nog.
KF Västs ombuds tilltag är i alla avseenden huvudlöst.
Endast ICA lär gnugga händerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar