Sedan blev det ekonomidebatter och även en om tullverket.
Jag vidarebefordrar mitt anförande:
- - -
Herr talman!
Jag tackar den frånvarande Britta Rådström för interpellationen och statsrådet Anders Borg för svaret.
Nästan åtta år i skatteutskottet har fört mig till i stort sett alla tullstationer i Sverige och dessutom till många utomlands. Min slutsats av detta är att vi har ett mycket bra tullsystem i Sverige, inte minst tack vare att våra tulltjänstemän inte är korrupta. Korrupta tulltjänstemän är ett jättelikt problem i all tullverksamhet utanför Norden och norra Europa. Många drar personlig nytta av tullverksamheten.
Den debatt vi hade för ett par år sedan med bland andra statsrådet om den så kallade Kostymgruppens förslag – ett internt förslag inom Tullverket – gjorde att många fick upp ögonen för vikten av Tullverket. Tullverket som namn låter kanske inte särskilt roligt, men det har viktiga uppgifter. En är Effektiv handel, det vill säga att ta in pengar till finansministern. Det är något vi sällan har debatt om.
Vad har vi Tullverket i övrigt till?
Jo, det är viktigt med ett bra tullverk för att försvara våra unga mot social misär och förhindra att det kommer in mycket narkotika. Det är Tullverkets viktigaste uppgift att motverka sådan införsel, och den är därför en social verksamhete. Många familjer här i landet kan vara tacksamma mot Tullverket för att det gör så stora beslag och för att vi har en sådan effektiv tullverksamhet.
Hur effektiv är tullen?
Det avspeglar sig framför allt i priset på olika narkotikaprodukter på bland annat Sergels torg i Stockholm och kring Järntorget i Göteborg. Man kan konstatera att det alltid finns utrymme för ökade insatser mot narktikan.
I den här sista debatten om Tullverket den här mandatperioden vill jag säga att jag tycker att det som Tullverket har uträttat är väldigt bra. Jag skulle dock vilja se att den underrättelseinformation och riskanalys som statsrådet talar om utvecklas till mer samarbete med andra myndigheter – inte minst för Skatteverket skulle det vara viktigt. Det handlar mycket om att bekämpa de underliggande ekonomiska drivkrafterna; det handlar om stora ekonomiska vinster. Man måste se till att både Tullverket och Skatteverket får befogenheter att ingripa. Det kan gälla sådant som legitimationskontroll.
Det finns ytterligare ett område där man kan vara fundersam på om man har tillräckliga befogenheter. Det gäller den omfattande illegala utförseln från vårt land av bilar, båtmotorer och andra kapitalvaror. Jag uppfattar att Tullverket inte har resurser, och kanske inte heller befogenheter, för att ta itu med det.
Är lösningen mer personal?
Mer personal kan vara en lösning, men försäkringsbolagen har också ett stort ansvar att se till att det inte betalas ut pengar i onödan för den här typen av utförsel som betecknas som stölder. Där finns det åtskilligt att göra från statsmaktens sida.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar