söndag 6 juni 2010

4 juni: Besök av Michel Barnier

Strax efter EU-nämnden skyndar jag till möte med EU-kommissionären Michel Barnier, tidigare fransk miljö-, utrikes-, europa- och jordbruksminister i omgångar.
Barnier var konservativ parlamentsledamot 1978-93, miljöminister 1993-95, europaminister 1995-97, ledamot franska senaten 1997-99 och blev därefter Frankrikes Europakommissionär i Prodikommission 1999-2004. Ansvarsområde: regionalpolitiken.
Därefter blev Barnier, som är född 1951 (på dagen fem år yngre än jag), utrikesminister 2004-05 och var jordbruksminister 2007-2009 innan han valdes in i Europaparlamentet den 7 juni 2009.
Sedan 10 februari 2010 är han åter ledamot i Europakommissionen Barroso II, ansvarig för inre marknaden och tjänster.
Mötet med Barnier leds av ordföranden i näringsutskottet Carl B Hamilton och med är också EU-nämndens ordförande Anna Kinberg Batra (m) - vårt andra möte i dag! - samt de mycket franskspråkkunniga ekonomiska politiska handläggarna Charlott Tarschys (som ofta hjälper mig) och Katarina Bergkvist (som stöder både mig och Carl B Hamilton samt dessutom Liselott Hagberg, ledamot också hon i näringsutskottet).
Det blir en intressant diskussion, inte minst om Storbritanninens roll i EU-parlamentet där Mr Barnier är mycket outspoken om de problem som åstadskoms av de konservativa britter som inte inser att oavsett vad de tycker är England med i EU sedan 1973 och det är i parlamentet och kommissionen och i det Europiska råd där premiärminister Cameron nu är medlem som många frågor av betydelse förbereds och avgörs
Efter en timme skyndar Mr Barnier vidare - han har under en dag redan hunnit träffa både finansministern och riksbankschefen och skall möta alla som bör möta honom under dagen.
Jag tror inte vi riktigt förstår vad en EU-kommissionär är - men det är inte bara ett embryo utan ett förstadium till en europeiska regering, dock övervakad av både ett parlament och av samtliga stats- och regeringschefer.

Tur att vi har Cecilia Malmström i den kretsen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar