söndag 11 juli 2010

10 juli: Ett speciellt museum

Att Holger Larssons traktormuseum fanns visste jag uppriktigt sagt inte. Men denna dag passerar jag det, i Svartbyn i Överkalix kommun, inte långt från just Överkalix med sin karakteristiska sväng på Kalixälven.
Där på gårdsplanen finns något 100-tal gamla traktorer och andra maskiner, alla använda i trakten, en John Deere från 1934, en annan från några år senare, ett levande lager om man så vill.
Det sägs att de går att köra, om det är sant vet jag inte.
Det är kul att titta på och roligt att någon ägnar sig åt. Lokalen är Guds fria natur och om vintern måste hela museet minus en åttakantig byggnad som finns vara täckt av snö.

Någon personal finns inte - men man betalar 20 kr i en kassaapparat där man kan se att fler varit där denna dag.
Heders åt den som ägnar tid och säkert ger plats åt detta museum, möjligen inte av nationellt intresse men kul att gå omkring i.
Tänk att det funnits så många olika sorters traktorer, lyftkranar. bandvagnar och vad det är!
Så hittar jag på nätet detta om det jag ser med egna ögon:
Holgers Traktormuseum
Sveriges nordligaste traktormuseum hittar du beläget vid polcirkeln, Överkalix. I den charmiga byn Svartbyn, får du möta norrbottens jordbruks- och maskinhistoria.Samlat under ett tak och ute på den stora gårdsplanen finns museets alla maskiner.
I
nne i det åttakantade museet hittar du ett tjugotal av Holger Larssons 100 talet traktorer. Alla traktorena är i brukbart skick.Många av traktorerna kommer från byarna runt om i Överkalix, men flera av dem är köpt upp eller skänkta av de gamla ägarna, runt om i norra norrland. Det finns även några riktiga rariteter i museet, som John Deere BR från 1934, Case CH från 1939 med endast ett 100-tal tillverkade av den modellen.
Besöka? Passar alla åldrar
Pris: Inträdet kostar 20 kr/person och en guidad tur 500 kr.
Öppettider: Hålls öppet från 1Juni -31Aug.
Öppettiderna är mellan kl. 10. 00-18.00 varje dag, måndag som söndag.
Här ett klipp om detta speciella museum: En traktorutställning från en tid som inte längre finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar