lördag 3 juli 2010

2 juli: En norsk undersökning

Sentio heter ett norskt, vetenskapligt orienterat opinionsinstitut, baserat i Trondheim och med svensk avläggare på Sveavägen 155 i Stockholm.
Jag anser att det är värt att uppmärksamma Sentio av en enda anledning: att sverigedemokraterna praktiskt taget alltid får högre opinionssiffror hos Sentio än i andra undersökningar.
Varför?
Metodiken? Urvalet? Frågan?
Jag vet inte men man skall vara observant: partier som sverigedemokraterna frodas alltid dolt i annan politisk vegetation (läs: ogräs), berör starkt med utvalda argument, har föga bekymmer med fakta eller sammanahng, väljer bara fakta som stöder egna åsikter, väljare som vill ha det så, att ständigt få egna fördomar bekräftade, är tydligen ganska många.
Hur många?
Enligt Sentio fler än svenska opinionsinstitut får fram.
Det är tankeväckande - och oroande. Lurar vi oss själva?
Så här säger Sentio:
Trenden att alliansen går om de rödgröna visar sig nu även i Sentios junimätning. Där ökar även Sverigedemokraterna till 5,7 procent och är därmed större än Folkpartiet och jämnstora med Vänsterpartiet.
I Sentios junimätning erhåller den borgerliga fyrklövern 46,9 procent mot de rödgrönas 45,8. Det ger alliansen ett övertag på 1,1 procentenheter. Sverigedemokraterna erhåller dock hela 5,7 procent (+0,4) och blir därmed vågmästare. Noterbart är att SD i denna mätning är större än både Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och jämnstora med Vänsterpartiet. Det är alltså bara S, M och MP som är större än SD.
2 969 personer ingick i undersökningen, via webb och telefon, under juni månad. Hela 21,5 procent av de tillfrågade har inte angivit något parti.
Samtliga partiers siffror (förändring sedan föregående mätning):
S: 30,8 (+0,5)
MP 9,3% (-0,8)
V 5,7% (-0,7)

SD 5,7% (+0,4)

M 31,8% (+0,7)
FP 5,6% (+/-0)
C 5,0% (+0,3)
KD 4,5% (+0,1)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar